Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.

Wiadomości - jacek

16
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Listopad 05, 2012, 10:20:30 am
W planach na dzisiaj był  Kölsch ale przecież żonka mi całą pszenicę spiła,więc nową musiałem uwarzyć  :D Po drobnych modyfikacjach wyszło mi 23 litry  ;D A  Kölsch niech sobie czeka.A zapomniałem,wczoraj do butelek jasne belgijskie w stylu pszenicznym trafiło.W sumie 22 litry  :D
17
Piwo / Odp: Najlepsze piwo na świecie!
Listopad 01, 2012, 02:23:44 am
Argus  ;D
18
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Październik 30, 2012, 09:34:47 pm
Piwo z mojego browaru domowego  :)
19
O wszystkim i o niczym / Własny chleb.
Październik 30, 2012, 09:30:45 pm
Zanim zostałem piwowarem wielu mówiło,że jak zacznę piwo warzyć to prędzej czy pózniej za pieczenie chleba się wezmę.No i mieli rację  :D Wczoraj upiekłem pierwszy a był tak dobry że od razu drugi wyrobiłem  :D
20
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Październik 30, 2012, 09:24:16 pm
Dunkel Weizen uwarzony,szkoda że nie w mojej piwniczce stoi.Ale na wszystko przyjdzie czas  ;)
21
To piwo / Odp: regionalne
Październik 30, 2012, 11:16:57 am
A skąd takie "rewelacje" wziąłeś ? Brudna woda i składniki z Chin ? Żaden browar brudnej wody użyć nie może z tej prostej przyczyny,że normy unijne są tak wyśrubowane,że taka woda po prostu nie istnieje.Chyba ,że sami ją zabrudzą  ;D Po drugie gdyby woda w jakiś sposób była zabrudzona to piwo zwyczajnie by nie wyszło.Chińskie składniki zagrażające zdrowiu ? Kolejna bzdura.Zgoda,że słody z Chin na pewno są tańsze,ale sadzisz,że jakiś browar ryzykowałby zamknięcie przez sanepid używając "grożnych" składników ? Nie pisz takich bredni bo jeszcze ktoś gotów w to uwierzyć.Sam zresztą zaprzeczyłeś temu co na początku stworzyłeś.Jeśli nawet miałbyś rację co do wody i chińszczyzny to właśnie w takim wypadku nikt nie produkowałby piwa niepasteryzowanego.Pasteryzacja ma na celu zabicie wszystkiego co może piwo zepsuć.
22
To piwo / Odp: Carlsberg
Październik 28, 2012, 11:55:25 am
A czemu nie ? W Pollenie w Warszawie na własne oczy widziałem aromaty śledzi w śmietanie np.  :o nie wątpię ,że i zapach chmielu kupić można  :(
23
To piwo / Odp: regionalne
Październik 28, 2012, 11:52:05 am
Daj sobie spokój z tymi piwami,jeśli lubisz i szukasz dobrego to tylko własne  :) Warzenie to nic trudnego a efekty wspaniale  :D
24
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Październik 26, 2012, 10:25:56 am
 Kölscha będę warzył w następną sobotę dopiero.Miałem w tą warzyć ale kumpel o pomoc przy jego pszenicznym ciemnym mnie poprosił,więc sobota zajęta.Ale nie wytrzymalem i zamówiłem składniki na 40 litrów pszenicznego  :).To piwko jest wspaniałe.
25
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Październik 18, 2012, 11:36:04 am
Klamka zapadła,następne będzie Kölsch  :) Składniki już jadą  :D
26
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Październik 18, 2012, 02:40:29 am
Zobaczysz jak sam zaczniesz,to taka frajda,że człowiek codziennie by robił najchętniej  ;D  A teraz jak już spijam moje dzieła to dopiero przyjemność  :D Czy muszę mówić ,że następne planuję ?  ;D Wacham się tylko czy jakieś nowe uwarzyć czy jeszcze raz pszeniczne,bo jest niesamowite  :D
27
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Październik 15, 2012, 01:57:20 am
Pracowita noc za mną.Uwarzyłem Witbiera,chyba wszystko się udalo  :)
28
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Październik 14, 2012, 04:17:16 am
W sobotę butelkowałem pszeniczne,dzisiaj (po 5 dniach !) otworzyłem butelkę,jest świetne  :) Na dzisiejsza noc planuję następną warkę,tym razem jasne belgijskie  ;D
29
To piwo / Odp: Łomża Export Miodowe
Październik 08, 2012, 10:19:50 pm
Lubię miód i kocham piwo,ale takie połączenie to dla mnie zbyt wiele.Za słodkie po prostu.Wręcz mdłe od tej słodyczy.
30
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Październik 08, 2012, 05:13:01 am
Większość sprzętu kupiłem tu http://www.homebrewing.pl,ale tu http://www.browamator.pl też kilka  :) Jest tych sklepów trochę więc jest z czego wybierać.Masz rację,moje piwko już jest pijalne  ;) Co prawda każda co tydzień otwierana butelka jest lepsza ale wątpię żeby została choć jedna po trzech,czterech miesiącach  :) Jedna radę dam Ci dobrą,nie kuś się od razu na zacieranie.Wielu odradza piwo z brewkita ale to najlepszy wybór żeby zacząć.Cały proces jast wręcz prymitywnnie prosty a wielu podstawowych czynności nauczyć się można.A zapewniam ,że piwo z brewkita i tak jest świetne  :).Podstawą jest czystość i sterylność i na tym trzeba się skupić żeby swojej pracy nie zmarnować.Poza tym warzenie z brewkita zajmuje jakieś dwie trzy godziny do momentu wlania do fermentatora,a warzenie z procesem zacierania 8-10 godzin.Oczywiście nie mając całego sprzętu,a głównie chłodnicy.Na początku mało kto posiada chłodnicę więc czas się wydłuża znacznie.Brewkita zrobisz między obiadem a kolacją ,na zacieranie najlepiej przeznaczyć całą noc.