Piweczko.net

Piweczko.net => To piwo => : lechu-kielce 26, 2012, 08:45:27

: regionalne
: lechu-kielce 26, 2012, 08:45:27
Piłem ostatnio Złoty Orzeł z br.Imielin-niestety jestem zawiedziony i to bardzo,po nalaniu do szklanki piana zniknęła szybko a smak...W niedalekiej przyszłości planuję spożyć Jagodowe z Witnicy.
: Odp: regionalne
: jacek 28, 2012, 11:52:05
Daj sobie spokój z tymi piwami,jeśli lubisz i szukasz dobrego to tylko własne  :) Warzenie to nic trudnego a efekty wspaniale  :D
: Odp: regionalne
: Aroo 29, 2012, 04:18:32
To nie do końca tak jacek. Browary regionalne to istotny element naszej browarniczej sztuki. Niestety w wielu używa się brudnej wody i sprowadzonych z "Chin" składników - co czyni to piwo niebezpiecznym. Trzeba jednak przyznać, że jest pewna grupa browarów, które właśnie dbają o to, aby przyrządzić piwo wedle starych receptur, bez pasteryzacji (a jak myślisz, czemu ostatnio taki wybuch tych "niepasteryzowanych" browarów? Łomża ich skopała  ;) ). Takie piwa mają dość charakterystyczny smak i aromat i to już nie musi wszystkim pasować, dlatego regionalne browary są ważne, ale wypierane przez komercyjne - smakujące jak piąta woda po kisielu - "piwa" za 1,69 w promocji i dostajesz +30 pkt PAYBACK za taki zakup.  >:(

PS

lechu-kielce
To Jagodowe z Witnicy to jednak bym odpuścił... brzmi jak niezłe rozwolnienie... ;)
: Odp: regionalne
: jacek 30, 2012, 11:16:57
A skąd takie "rewelacje" wziąłeś ? Brudna woda i składniki z Chin ? Żaden browar brudnej wody użyć nie może z tej prostej przyczyny,że normy unijne są tak wyśrubowane,że taka woda po prostu nie istnieje.Chyba ,że sami ją zabrudzą  ;D Po drugie gdyby woda w jakiś sposób była zabrudzona to piwo zwyczajnie by nie wyszło.Chińskie składniki zagrażające zdrowiu ? Kolejna bzdura.Zgoda,że słody z Chin na pewno są tańsze,ale sadzisz,że jakiś browar ryzykowałby zamknięcie przez sanepid używając "grożnych" składników ? Nie pisz takich bredni bo jeszcze ktoś gotów w to uwierzyć.Sam zresztą zaprzeczyłeś temu co na początku stworzyłeś.Jeśli nawet miałbyś rację co do wody i chińszczyzny to właśnie w takim wypadku nikt nie produkowałby piwa niepasteryzowanego.Pasteryzacja ma na celu zabicie wszystkiego co może piwo zepsuć.
: Odp: regionalne
: trybek 30, 2012, 11:38:49
brudna woda? okej moze nie kazdy browar uzywa "krystalicznie czystej wody" ale zeby zaraz brudnej? To tak jak stwierdzenie ze do mocnych piw browary dolewaja spirytusu ;P ani to oplacalne, ani legalne. Zreszta wydaje mi się ze browary czasami badaja swoja konkurencje i napewno jesli beda jakies nieprawidlowosci to z niezawachaja sie oznajmic tego swiatu :)
: Odp: regionalne
: lechu-kielce 16, 2012, 10:14:29
Witam piwoszy,Aroo to piwo jagodowe odpuściłem natomiast spróbowałem piweczek których jeszcze nie piłem-Bursztynowe z Pivovarii i Srebrny Smok z Fortuny.Oba piweczka polecam i  jak ktoś je skosztuje to niech sam oceni.Pozdrawiam Cię Aroo i innych piwoszy.
: Odp: regionalne
: sztachu23 11, 2013, 07:48:32
Co do niepasteryzowanych to racja, wybuch straszny ale tym lepiej dla nas czyż nie? ;D Ja ostatnio spróbowałem Namysłów Niepasteryzowany, po prostu poezja smaku. Bardzo polecam. W niepasteryzowanych oczywiście króluje Łomża z Łomża Export Niepasteryzowana na czele. Regionalne browary robią niepasteryzowane najlepsze wg mnie. Pokazuje to Grupa Żywiec(jeden z liderów na rynku) która wypuściła Królewskie Niepasteryzowane. Niczym nie zachwyca, mi zwyczajnie nie smakuje. Piana szybko znika a w smaku jest jak zwykłe pasteryzowane. Miłych łowów piwnych :D
: Odp: regionalne
: lechu-kielce 28, 2013, 02:00:53
Witajcie,trochę mnie tu nie było ale nadrobię.W międzyczasie wypiłem trochę piw a godne wspomnienia to:Przaśne i Rześkie z Kormorana,Pierwsza pomoc,Ale szycha i Bursztynowe z Zawiercia,Grybów premium,Noteckie jasne,Lubuskie jasne no i Zdrój Świętokrzyski który przypomniał jak smakowało piwo w Kielcach w latach 70-i 80-tych.Nie polecam natomiast piw z Br.Południe-Kresowe pełne i mocne.Co do etykiet to już od wielu lat nie bawię się w zdejmowanie z butelek a zdobywam je poprzez giełdy,odwiedzanie browarów i korespondencja listowna z kolekcjonerami.Można też napisać listy do browarów(nie maile) co niektóre przysyłają etykiety.