Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.

Wiadomości - jacek

1
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Luty 04, 2013, 07:10:09 am
No tak jak myślałem,nie tylko nikt tego forum nie czyta ale i sam moderator tu nie zagląda.Czyli mogę śmiało wykasować ten adres bez żalu.
2
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Luty 03, 2013, 12:39:08 am
Zrobiłem gówno.14.10.11.
3
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Styczeń 28, 2013, 09:39:35 am
Dzisiaj Altbiera uwarzyłem.
4
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Styczeń 01, 2013, 11:55:12 pm
Dwa dni temu Sweet Stout  poszło do fermentora.Wczoraj ponownie Witbier,tym razem 42 litry.                     
5
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Grudzień 15, 2012, 10:07:02 am
No i znowu IRA uwarzona,tym razem 16 l tylko.
6
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Grudzień 08, 2012, 03:04:47 am
Następna warka za mną,tym razem Pale Ale 12 Blg.
7
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Grudzień 04, 2012, 01:38:45 pm
Red Irish Ale 24 l sobie fermentują.Kolońskie trafiło do butelek 43 szt 0,5l.
8
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Listopad 27, 2012, 04:25:54 am
Wczoraj mój browar wzbogacił się o nowy sprzęt,podróbę kotła zacierno-warzelnianego budowanego na wzór kotła Spaidla  ;D Właśnie pszeniczkę sobie w nim zacieram  :)
9
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Listopad 19, 2012, 10:02:35 pm
Wczoraj Stouta warzyłem.12 Blg przy 21 l brzeczki.Obiecująco pachniało w całym domu.Choć niektórzy myśleli , że coś się pali  ;D
10
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Listopad 16, 2012, 10:08:40 am
Pora na małe podsumowanie działalności w piwowarstwie. Zacząłem od brewkita i to był dobry wybór. Warzenie z puszki jest bardzo proste a jednak dla początkującego to i tak magia. Bursztynowe z puszki nie było rewelacją, ale i tak wszystkim smakowało i zostało po nim wspomnnienie.Następne było pszeniczne. Również dobry wybór.Głównie dlatego, że bardzo szybko dojrzewa. Przy okazji okazało się, że jest pyszne. Moja żonka sama chętnie by je wypiła. Już po tygodniu od wlania w butelki było dobre, a po trzech tygodniach wspaniałe. Niestety, ale zgodnie z tym stylem w czwartym tygodniu zaczęło tracić na wartości. Niewielki problem, bo i tak się skończyło. Kolejny był Witbier białe belgijskie. Troszkę dłużej dojrzewa od Weizena, ale jest równie dobre, na upały wymarzone, lekko kwaskowe, goryczkowe, mocno nasycone. Pszeniczne poszło jak woda, więc nie czekałem tylko następne uwarzyłem. Trochę pokombinowałem, wyszło właściwie Hefe Weizen a la Dunkel.Dodałem słodu czekoladowego, co w tym stylu jest niewskazane, ale co mi tam, byle dobre było, w końcu na konkurs nie wysyłam. Zaraz potem Kolscha uwarzyłem, niech sobie w spokoju dojrzewa a w tym czasie pszeniczką raczyć się będę. W ogóle doszedłem do wniosku, że Weizena warzyć będę, co trzecią warkę przynajmniej. I jeszcze coś o sprzęcie. Wszystko, co na początku kupiłem okazało się dobrym wyborem. Jednego tylko nie przewidziałem, że będę w tym samym czasie warzył dwa a pewnie i trzy piwa. W związku z tym dwa fermentory, które na początku kupiłem to stanowczo za mało. Po czasie dokupiłem następne dwa a już widzę, że kolejne muszę mieć.
11
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Listopad 12, 2012, 11:01:13 am
Doczekał się mój Kölsch  w końcu  :D 22 l wlane do fermentacji  :D
12
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Listopad 08, 2012, 09:46:42 am
Dzisiaj otworzyłem na próbę butelkę białego belgijskiego.Miałem taką cichą nadzieję ,że może być już dobre ale to tylko trzy dni w butelkach.Świetne ! Tylko trzy dni, a ono już jest pyszne.Mleczne,mętne,kwaskowate,lekko gorzkawe,nawet piana po tak krótkim czasie refermentowania jest zupełnie przyzwoita  :) Co za piwko  ;D
13
O wszystkim i o niczym / Odp: Własny chleb.
Listopad 07, 2012, 01:17:34 am
To nic trudnego.
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka młóta po warzeniu piwa (bez tego skarbu też dobry będzie)
1 torebka drożdży suchych
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
1 szklanka wody ciepłej
1 łyżka miodu (dla uciechy drożdży  ;)  )
Ja daję mój własny ziołomiód z mniszka, ale w sumie chodzi o cukier dla tych małych stworków   ;D
Wszystko to razem bez ceregieli zmieszać ręcznie.Odstawić na godzinę.Po godzinie znowu pomieszać i znowu na godzinę odstawić.W trzeciej godzinie wyłożyć wszystko na nasmarowaną i wysypaną mąką formę,zasypać całe ciasto delikatnie mąką i jeszcze pół godziny dać mu wyrosnąć.I do pieca.W temp. 180 st piec ok 45 min.
14
O wszystkim i o niczym / Odp: Własny chleb.
Listopad 06, 2012, 06:17:23 am
I trzeci,i czwarty,piąty i ..  ;D Wszystkie pyszne  ;D
15
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Listopad 06, 2012, 06:11:29 am
Cytat: Aroo w Czerwiec 17, 2011, 10:06:33 pm
Moim zdaniem piwa wypuszczane w masowych ilościach i trzymające ten biznes wielkie koncerny zupełnie zniszczyły ideę browarnictwa.

I tu się mylisz. Dzięki temu,że koncerny zalewają sklepy czymś co coraz mniej piwo przypomina piwowarstwo się odradza. Nie przewidzieli, że ludzie oleją ich produkty i zaczną sami robić PRAWDZIWE piwo  ;D Ich strata,nasz zysk.