Ostatnie wiadomości

Strony 1 ... 8 9 10
91
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Ostatnia wiadomość przez jacek - Październik 30, 2012, 09:34:47 pm
Piwo z mojego browaru domowego  :)
92
O wszystkim i o niczym / Własny chleb.
Ostatnia wiadomość przez jacek - Październik 30, 2012, 09:30:45 pm
Zanim zostałem piwowarem wielu mówiło,że jak zacznę piwo warzyć to prędzej czy pózniej za pieczenie chleba się wezmę.No i mieli rację  :D Wczoraj upiekłem pierwszy a był tak dobry że od razu drugi wyrobiłem  :D
93
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Ostatnia wiadomość przez jacek - Październik 30, 2012, 09:24:16 pm
Dunkel Weizen uwarzony,szkoda że nie w mojej piwniczce stoi.Ale na wszystko przyjdzie czas  ;)
94
To piwo / Odp: regionalne
Ostatnia wiadomość przez trybek - Październik 30, 2012, 11:38:49 am
brudna woda? okej moze nie kazdy browar uzywa "krystalicznie czystej wody" ale zeby zaraz brudnej? To tak jak stwierdzenie ze do mocnych piw browary dolewaja spirytusu ;P ani to oplacalne, ani legalne. Zreszta wydaje mi się ze browary czasami badaja swoja konkurencje i napewno jesli beda jakies nieprawidlowosci to z niezawachaja sie oznajmic tego swiatu :)
95
To piwo / Odp: regionalne
Ostatnia wiadomość przez jacek - Październik 30, 2012, 11:16:57 am
A skąd takie "rewelacje" wziąłeś ? Brudna woda i składniki z Chin ? Żaden browar brudnej wody użyć nie może z tej prostej przyczyny,że normy unijne są tak wyśrubowane,że taka woda po prostu nie istnieje.Chyba ,że sami ją zabrudzą  ;D Po drugie gdyby woda w jakiś sposób była zabrudzona to piwo zwyczajnie by nie wyszło.Chińskie składniki zagrażające zdrowiu ? Kolejna bzdura.Zgoda,że słody z Chin na pewno są tańsze,ale sadzisz,że jakiś browar ryzykowałby zamknięcie przez sanepid używając "grożnych" składników ? Nie pisz takich bredni bo jeszcze ktoś gotów w to uwierzyć.Sam zresztą zaprzeczyłeś temu co na początku stworzyłeś.Jeśli nawet miałbyś rację co do wody i chińszczyzny to właśnie w takim wypadku nikt nie produkowałby piwa niepasteryzowanego.Pasteryzacja ma na celu zabicie wszystkiego co może piwo zepsuć.
96
Piwo / Najlepsze piwo na świecie!
Ostatnia wiadomość przez Aroo - Październik 29, 2012, 04:28:16 pm
Jakie piwo uważasz za najlepsze?
97
To piwo / Odp: Łomża Export Miodowe
Ostatnia wiadomość przez Aroo - Październik 29, 2012, 04:21:09 pm
Tak jest słodkie, ale to jest piwo "do obiadu", a nie materiał na wieczorne imprezy przy meczu. Nawet ja bym wtedy sięgnął po coś z goryczką...

Ale jedno takie piwo po obiadku i jestem naprawdę ukontentowany. :)
98
To piwo / Odp: regionalne
Ostatnia wiadomość przez Aroo - Październik 29, 2012, 04:18:32 pm
To nie do końca tak jacek. Browary regionalne to istotny element naszej browarniczej sztuki. Niestety w wielu używa się brudnej wody i sprowadzonych z "Chin" składników - co czyni to piwo niebezpiecznym. Trzeba jednak przyznać, że jest pewna grupa browarów, które właśnie dbają o to, aby przyrządzić piwo wedle starych receptur, bez pasteryzacji (a jak myślisz, czemu ostatnio taki wybuch tych "niepasteryzowanych" browarów? Łomża ich skopała  ;) ). Takie piwa mają dość charakterystyczny smak i aromat i to już nie musi wszystkim pasować, dlatego regionalne browary są ważne, ale wypierane przez komercyjne - smakujące jak piąta woda po kisielu - "piwa" za 1,69 w promocji i dostajesz +30 pkt PAYBACK za taki zakup.  >:(

PS

lechu-kielce
To Jagodowe z Witnicy to jednak bym odpuścił... brzmi jak niezłe rozwolnienie... ;)
99
Własne piwo / Odp: Będę piwowarem :)
Ostatnia wiadomość przez Aroo - Październik 29, 2012, 04:04:31 pm
Hehe, nie ma to jak pomóc kumplowi.  ;D
100
To piwo / Odp: Carlsberg
Ostatnia wiadomość przez Aroo - Październik 29, 2012, 04:02:55 pm
Aromat śledzi w śmietanie? ;D Kurde, na co komu aromat śledzi w śmietanie??? :P
Strony 1 ... 8 9 10